Sultanahmet Camii Hakkında Her Şey
Sultanahmet Camii, iç duvarlarındaki desen rengi sebebiyle Mavi cami olarak da isimlendirilmektedir. Dünyada tanınan ve bilinen bu Osmanlı yapısı Türk-İslam mimarisi açısından başyapıt niteliğinde görülmektedir. Cami inşa aşamasında farklı bir konsepte dizayn edilmiş ve bu da cami yapımına farklı bir ahenk katmıştır.
Sultanahmet Camii Tarihi

Bu cami Osmanlı Padişahı 1. Ahmet zamanında 1609-1616 yılları arası inşa edilerek ibadete açılmıştır. Bu cami devlet bütçesinden ayrılan payla inşa edilmesi nedeniyle bu alanda Sultanahmet camii bir ilk olma niteliği taşımaktadır. Bu nedenden dolayı selatin camisi niteliğindedir. Bu dini mabet Atmeydanında deniz yönünde yüzölçümü oldukça geniş olan, Ayşe Sultan Sarayı yerine ikame edilmiştir. Bu sarayın alımı için 30000 altın ödenmiştir. Yapımında padişah da dahil olmak üzere üst düzey çok sayıda isim çalışmıştır. Temeli 1.Ahmet tarafından atılan bu mabet için vurulan ilk kazma şu anda Topkapı Sarayında ziyaretçilere sergilenmektedir.
Osmanlı İmparatorluğunda kendine has olarak altı minareye sahip olması; ile dikkat çekmektedir. Bu bir ilktir. Temelde bu cami ile ilgili yapılan eleştiriler minare sayısının Mekke camisi ile eşitlenmesi İslam ulemasında rahatsızlığa neden olmuştur. Bunu gidermek için bizzat padişahın talimatı ile Mekke’ye 7. minare yapılarak eleştirilerin dozu bir nebze de olsa giderilmiştir. Kendi iç kamuoyundaki eleştiriler ise devlet gelirlerinde azalma meydana gelmesine rağmen cami yapımının oldukça pahalıya mal olmasıdır. Bu da ekonomik bazda oldukça eleştirilmiştir.
Sultanahmet Camii Nerede

Bu muhteşem yapıt Ayasofya müzesinin karşısında bulunmaktadır. Konum Bazında Fatih ilçesi sınırları içerisinde olup tarihi yarımada bölgesindedir. İhtişamlı ve tarihi dokusu nedeni ile turizm destinasyonlarında hep en önlerdeki camiye; ulaşım açısından erişim oldukça kolaydır. Eminönü’nden tramvaya bindiğinizde Sultan Ahmet durağında inebilirsiniz. Anadolu yakasında iseniz; Eminönü ve ya Kabataş’a vapurla seyahat ettikten sonra tramvayla ulaşmanız mümkündür. Taksim -Beyazıt otobüsü ile de rahatça ulaşım sağlanmaktadır.
Sultanahmet Camii Mimarı

Osmanlı İmparatorluğunun Mimar Sınandan sonraki üst düzey mimarı Sedefkâr Mehmet Ağa tarafından yapılmıştır. Osmanlı İmparatorluğunun Mimar Sınandan sonraki üst düzey mimarı Sedefkâr Mehmet Ağa tarafından yapımı üstlenilmiştir
Sultanahmet Camii İçi

Caminin şerefe sayısı 16dır. Bu da padişahın 16. padişah olduğunu betimlemek maksatlıdır. Cami ilk yapıldığında külliyesi oldukça genişmiş. Külliyeyi oluşturan hamam, arasta, imarethane, hünkar kasrı ,medrese gibi yapıların büyük bölümü çeşitli sebepler nedeni ile yok olmuş; günümüze ulaşamamışlardır.
Caminin bahçesinde 1.Ahmet’in tek kubbeden ibaret mezarı ve güneş saati görülmektedir. Şadırvan ise 6 sütunlu inşa edilmiştir. Caminin avlusuna 3 kapıdan girilmektedir. Ana kapıda demirden imal edilmiş bir kordon bulunmaktadır. 1924 yılında Ayasofya müze olunca, önemi daha da artmış ve merkez niteliği kazanmıştır. İç kesimi dört sütun üzerinde uzunluğu 43 metrelik bir kubbe ile kapatılmıştır.
Sultanahmet Camii Giriş Ücreti
Camiye ziyaretlerinde herhangi bir ücret talep edilmemekte ve herke tarafından ücretsiz ziyaret edilebilmektedir. Tamamen ücretsizdir.
Sultanahmet Camii Restorasyonu

Cami 1990 yılında tamir edilerek tavan desenleri aslına uygun; yeniden inşa edilmiştir. Restorasyonu devam etmektedir. Orijinal halinin korunması için devletçe azami özen gösterilmekte ve sürekli denetlenmektedir.
Sultanahmet Camii Saatleri
Tarihi ve kültürel açıdan camiye duyulan ilgi nedeni ile cami namaz vakitleri dışından sabah 8,30 da açılmakta ve 11.30 da kapatılmaktadır. Bu süre zarfında cami ibadete hazırlanmakta ve turistik ziyaret izin verilmemektedir. 13,00 14,30 arası açık tutulmakta yine namaz sebebiyle ziyaret ara verilmektedir. Sonra ise 15,30 ile 16,45 saatleri atasında ziyarete izin verilmektedir. Ziyaret ise cuma günleri saat 13.00 olarak uygulanmaktadır. Bu saatlerin dışı İbadet aka kullanılmakta ve yatsı namazı bitiminde de cami kapatılmaktadır.
Her gün yayınladığımız diğer gezi rehberi ve seyahat içeriklerimizi okuyabilirsiniz. Okuduğunuz için Teşekkürler.
- Eylül 22, 2019
- Genel, Gezi İpuçları ve Önerileri, Sanat ve Kültür, Tarih ve Coğrafya
- Avrupa, istanbul, türkiye